Persbericht: Legsector verbijsterd over gevolgen fipronil bij legbedrijven

PERSBERICHT
Legsector verbijsterd over gevolgen fipronil bij legbedrijven

Nieuwegein, 26 juli 2017

 


De NVWA heeft een persbericht uitgestuurd waaruit blijkt dat zij vandaag uit voorzorg enkele tientallen legbedrijven geblokkeerd hebben. Het zijn pluimveehouders die via hetzelfde bedrijf in de afgelopen maanden een bloedluis behandeling hebben laten uitvoeren. Bij deze behandeling is mogelijk het middel fipronil gebruikt.
De vereniging van eierhandelaren (ANEVEI) geeft aan dat haar leden de eieren van die bedrijven uit voorzorg sinds afgelopen weekend, toen de NVWA melding van mogelijke verontreiniging maakte, al niet meer ophaalt. Totdat uit onderzoek blijkt dat ze vrij zijn van het middel fipronil.
Branche organisatie OVONED en ANEVEI hebben de NVWA aangeboden om het proces te faciliteren, zodat blokkades van bedrijven zo spoedig mogelijk kunnen worden opgeheven als duidelijk is dat hun eieren vrij zijn van fipronil.
 
Pluimveehouders hebben te goeder trouw het verdachte bedrijf ingeschakeld, dat telkenmale heeft verzekerd dat het middel effectief en veilig was.
De sector is daarmee slachtoffer geworden van iets wat ze niet heeft kunnen voorzien. De stichting OVONED vindt het van groot belang dat alleen eieren verhandeld worden die gegarandeerd vrij zijn van verboden stoffen en benadrukt dat zij ervan uitgaat dat de bedrijven die nu geblokkeerd zijn zo snel mogelijk bemonsterd en onderzocht worden, om de blokkade niet langer te laten duren dan strikt noodzakelijk.