Eicode-app geeft informatie over vrije uitloop eieren en de vogelgriep situatie

01-03-2017

In de huidige situatie van vogelgriep moeten de meeste eieren van vrije uitloop hennen worden geprint als scharrel ei. Als de hennen langer dan 12 weken opgehokt zijn, kunnen de eieren niet meer als vrije uitloop worden geprint.

De Eicode-app heeft hierop ingespeeld. Als u de printcode van deze eieren invoert, verschijnt er een melding dat het eieren zijn van vrije uitloopkippen die vanwege de volgelgriep tijdelijk met code 2 geprint moeten worden. Daarnaast is er voor de consument een pagina met veel gestelde vragen over vrije uitloop eieren en vogelgriep. Deze pagina is ook te vinden op de website van hetisaltijdweervooreenei

Wat is de eicode app?
De eicode-app is sinds een jaar te downloaden in de App store en de Google Play store. Met deze gratis app kunnen consumenten door het intikken van de printcode van een ei zien van welke boerderij de  eieren die ze kopen, afkomstig zijn.

De app heeft als doel de traceerbaarheid van eieren van legpluimveehouders die deelnemen aan het kwaliteitssysteem IKB Ei te vergroten en consumenten te informeren waar hun ei precies vandaan komt. Dit met als doel de transparantie van de Nederlandse legsector, en daarmee het imago, te verbeteren. De app is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Duitse kwaliteitssysteem voor eieren, KAT. Daarnaast heeft de retail aangegeven veel belang te hechten aan deze app.
  
Welke gegevens worden getoond in de app?
Na het intikken van de printcode wordt de volgende informatie van het betreffende legbedrijf getoond in de app:

  • Aan welk kwaliteitssysteem u deelneemt (IKB Ei, IKB Ei + KAT of KAT);
  • Naam van uw bedrijf en vestigingsplaats  (indien beschikbaar met geografische ligging);
  • Foto’s van het bedrijf (indien beschikbaar);
  • Uw website (indien beschikbaar);
  • Huisvestingssysteem.

Ook staat er algemene informatie over de (Nederlandse) legsector in de app. Hierbij kunt u denken aan uitleg over de eicode, de diverse huisvestingssystemen, versheid van het ei, vogelgriep, de voedingswaarde en uitleg over het IKB logo op het doosje.